Çevrecilerden plastik çöp ithalatı tepkisi

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Avrupa’dan Türkiye’ye her gün yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik çöpithal edildiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde ‘sıfır atık projesi’ devam ederken çevre ve insan sağlığını bozan tehlikeli plastik çöp ithalatının yapılması kabul edilemez” dedi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ve Mersin Çevre Platformu üyeleri, plastik çöplerle ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamayı çevreciler adına MERÇED Başkanı Sabahat Aslan okudu. Aslan, ülkemizde son yıllarda uygulanan kontrolsüz ve plansız sanayileşme programlarında, gelişmiş ülkelerin kirli teknoloji transferine, nükleer atık ve tehlikeli sanayi atıkları ve plastik atık ithalatının sınırsız ve kontrolsüz yapıldığın gözlemlendiğini söyledi. Tehlikeli sanayi atıklarının, nükleer atıklarının ve plastik atıklarının bertaraf maliyetlerinin çok yüksek olmakla birlikte insan ve çevre sağlığını bozduğu için gelişmiş ülkelerin bu atıklarını az gelişmiş ülkelere ücret karşılığında satarak bertaraf etmekten kurtulduğunu ifade eden Aslan, “Gelişmiş ülkeler bu yöntemle kendi atıklarını ucuza bertaraf ettirerek kendi ülkesinin çevre ve insan sağlığını koruma yöntemini seçmektedirler. Gelişmiş Ülkelerin plastik çöp atıklarını yıllarca Çin ithal etmekteydi. Çin plastik atık yüzünden ülkesindeki havanın suyun ve toprağın kirliliğinin arttığını ve buna bağlı insanların sağlıklarının bozulduğunu görünce 2018 yılında plastik atık ithalatını durdurdu” dedi.

TÜRKİYE’YE HER GÜN KAMYONLARCA PLASTİK ÇÖP GELİYOR

Çin’in plastik atık ithalatı yasağının ardından Çin’e ithal edilen plastik atıkların artık ülkemize ithal edilmeye başlandığını ifade eden Başkan Aslan, ülkemizin başta Avrupa Birliği ülkelerinden olmak üzere diğer ülkelerden de en çok plastik atık ithal eden ülke konumuna geldiğini savundu. “Türkiye’ye plastik atık ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer almaktadır” diyen Aslan, açıklamasına şöyle devam etti: “Uzmanlar Avrupa’nın dört bir yanından Türkiye’ye her gün yaklaşık 241 kamyon dolusu plastik çöp ithal edilmekte olduğunu söylüyor. Ülkemize gelen plastik çöp atığının çoğu denetimsiz ve  tehlikeli atıklardır. Ülkemize gelen Plastik çöp atıklarının ancak yüzde 10’unun geri dönüşümü sağlanabilmektedir. Geri dönüşemeyen plastik çöp atıklar Türkiye’nin her yerinde, Adana ilimizde görüldüğü gibi Adana’dan faaliyet gösteren 133 adet işletme tarafından her gün tarım alanlarına derelere, denize ve su kaynaklarına dökülmektedir. Maalesef son zamanlarda Mersin’de de ithal plastik atıklarının ormanlık alanlarına döküldüğü gözlemlenmiştir. İthal plastik çöp atıkları, işletmelerde yakılarak geri dönüşümü yapılırken çevreye zehirli gazlarla birlikte dioksin ve furan gibi kanser yapıcı kirleticiler yayarlar. Plastik çöp atığı geri dönüşüm tesisleri riskli ve kirletme potansiyeli  çok yüksek tesislerdir. İthal plastik çöp atıkları dökme ve yakma faaliyetleri yüzünden tarımsal alanlarımız ,su kaynaklarımız  ve denizlerimiz  plastik çöplerin neden olduğu son derece zehirli kimyasallarla zehirlenmektedir. Bu zehirler toprağımızın gıdamızın, suyumuzun ve havamızın kirlenmesine ve sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır.”

“ÜLKEMİZİN PLASTİK ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Ülkemizde sıfır atık projesi devam ederken çevre ve insan sağlığını bozan tehlikeli plastik çöp ithalatının yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Aslan, “Dünyada plastik kullanımına sınırlama getirilirken ülkemizde de Tek kullanımlık bardak, kaşık, torba, tabak, çatal, kürdan gibi plastiklerin kullanımı ve Kanser yapıcı plastik çöp atıklarının ithalatı acilen yasaklanmalıdır. Herkesi plastik malzeme kullanımından vazgeçmeğe çağırıyoruz. Ülkemizin sözde gelişmiş ülkelerin plastik çöplüğü ve deposu haline gelmesine izin vermeyeceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.