Genç beyinler NASA’ya bağlandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde Mezitli ve Tarsus’ta faaliyet gösteren Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri, genç yeteneklerin uluslararası projelerde yer almalarına fırsat sunmaya devam ediyor.
162 ülke ile eş zamanlı gerçekleşen ve NASA tarafından organize edilen ‘Space Challenge 2023 Hackathon’ etkinliğine, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim alan öğrenciler de katıldı. 48 saat boyunca süren projede lise öğrencilerinin yanı sıra, üniversite öğrencileri de yer aldı.
Büyükşehir Belediyesi Berdan Konukevi’nde gerçekleşen proje çalışmasında öğrenciler, NASA tarafından verilen tematik problemlere çözümler üreterek; oyun, yazılım ve proje geliştirmesi sağladılar.
Öğrenciler bu çalışmayı yaparken sportif faaliyetlerle, STEM etkinlikleriyle, yaratıcı drama faaliyetleriyle ve diğer sosyal aktivitelerle dolu bir süreç yaşadılar.
NASA’da görev yapan Yüksek Bilgisayar Teknolojisi Mühendisi Pinar Moore’nin de destek verdiği çalışmada, öğrencileri mentör öğretmenler de yalnız bırakmadı. Toplam 35 öğrencinin katıldığı ve 6 gruptan oluşan takımlar 6 proje üreterek, NASA’nın sistemine yüklediler. Projeler onay alırsa, öğrenciler NASA’ya götürülecek. Program sonunda öğrencilere, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu tarafından katılım sertifikaları verildi.
Aşkın: “Etkinliğin amacı, NASA’nın belirlemiş olduğu problemlere gençlerin çözüm bulması”
NASA’nın düzenlemiş olduğu bir etkinliğe gençlerin başvurduğunu ve Berdan Konukevi’nde 48 saat süren Hackathon’a katılım sağladıklarını belirten Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi Sorumlusu Emre Aşkın, bu etkinliğe gönüllü öğretmenlerin de destek olduğunu kaydederek, “Buradaki amaç, NASA’nın belirlemiş olduğu problemlere gençlerin çözüm bulması. Projelerini NASA’nın sistemine giriş yapacaklar ve daha sonrasında değerlendirme başlayacak. Değerlendirmeler sonucunda gençlerin NASA’ya gezileri söz konusu. Bugün lise öğrencilerimizin yanı sıra, üniversite öğrencilerimiz de aramızda ve gençlere mentörlük sağlıyorlar. Yine dışarıdan destek aldığımız gönüllü öğretmenlerimiz de var. Onlar da çocukların araştırma projelerine destek oluyorlar”dedi.
Aslan: “Kazanırsak, NASA’ya gerçekleşecek olan bir haftalık geziye katılacağız”
10. sınıftan başlayarak Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nin imkanlarından faydalanan ve şu anda Tarsus Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nde okuyan Yeliz Aslan, “Biz 6 grup olduğumuz için, 6 tane konu seçtik ve arkadaşlarımızla birlikte şu an onları geliştiriyoruz. Eğer kazanırsak, NASA’ya gerçekleşecek olan bir haftalık geziye katılacağız”diye konuştu.
Toprak: “Bu proje kapsamında birçok yeni şey öğreniyoruz”
Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’ne devam eden 11. sınıf öğrencisi Sultan Toprak, projede yer almaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek,“Arkadaşlarımızla birlikte projemizi hazırlıyor, planlıyor ve sisteme sunuyoruz. Bu proje kapsamında birçok yeni şey öğreniyoruz ve yeni şeyler öğrenirken de deneyimlerimizin ileriki zamanlarda bize faydalı olacağına inanıyoruz”ifadelerini kullandı.
Parça: “NASA için belirli sorunlara çözüm üretmek bizim için çok keyifli”
Etkinliğe katılan öğrencilerden Kağan Parça ise, projenin keyifli olduğunu vurgulayarak, “Ekibimizle beraber bu Hackathon’a katılmaya karar verdik. NASA için belirli sorunlara çözüm üretmek, bizim için çok keyifli. Umarım yakında NASA ile beraber çalışırız” dedi.